header banner
Default

4 manieren om je crypto-investering te maximaliseren


Hoewel het simpelweg kopen en aanhouden van één activum de populairste activiteit is van beginnende cryptobeleggers, zijn er andere, vrij eenvoudige stappen die je kunt nemen om veel meer uit je investering te halen. In sommige gevallen kun je zelfs je rendement aanzienlijk verhogen.

Voor nieuwe beleggers op de cryptomarkt is het belangrijk om te leren hoe je het meeste uit je crypto-activa kunt halen; om risico’s te beperken en potentieel rendement te verhogen. Hier zijn vier nuttige strategieën, samengesteld door CoinDesk, om je op weg te helpen.

1. Diversificatie

VIDEO: DOE DIT ONMIDDELIJK! - 4 tips om Crypto veilig te houden. Voorkom dat je duizenden euro's kwijtraakt
de Bitcoin Consultant

Een van de gemakkelijkste manieren om risico’s te verminderen en, in sommige gevallen, het rendement te verhogen, is door te beleggen in een reeks verschillende crypto-activa. Dit staat in de handelswereld bekend als diversificatie, of assetallocatie. Het idee hierachter is om je beleggingen te spreiden om verliezen uit te middelen als de markt daalt.

 • Een voorbeeld. Mark en Jeanine investeren beiden 1.000 euro in cryptomunten. Mark besluit om 100 euro te investeren in 10 verschillende munten, terwijl Jeanine besluit om volledig in te zetten op één asset. Jeanine loopt het risico dat als de markt rood wordt en het project waarin ze heeft geïnvesteerd een zware klap krijgt, ze zware verliezen lijdt. Mark, daarentegen, heeft zijn risico gespreid en heeft een betere kans om minder te verliezen (afhankelijk van of hij verstandig heeft geïnvesteerd of niet). Dit kan ook werken wanneer de markt stijgt.

Een veelgebruikte strategie is om verschillende soorten cryptomunten te selecteren om ervoor te zorgen dat je profiteert wanneer een van de vele sectoren een stijging doormaakt. Omgekeerd spreidt het ook het risico in het geval er een dip is in één of meerdere sectoren.

Hier zijn een paar voorbeelden van de verschillende types cryptomunten:

 • Store of value (oppotten van waarde): Bitcoin (BTC)
 • Smart contract-technologie: Ethereum (ETH)
 • DeFi (gedecentraliseerde financiële diensten): Uniswap (UNI)
 • Betalingsmunten: Litecoin (LTC)
 • Privacymunten: Monero (XMR)
 • Non-fungibele tokens, of NFT’s: CryptoPunks

Rendement: Hoewel diversificatie tot doel heeft het risico of verlies te verminderen, kan het er ook voor zorgen dat je rendement op de investering wordt verlaagd.

2. Kopiëren van aandelen

VIDEO: Hoe moet je investeren in crypto als beginner? En wel of niet bitcoin kopen?
Jasper Leeuw

Copy trading, zoals de naam al doet vermoeden, is een vorm van beleggen waarbij je automatisch de trades van een professionele belegger kopieert. Platformen zoals eToro, Coinmatics en 3Commas zijn allemaal voorbeelden van platformen die je in staat stellen om dit te doen.

De opzet is eenvoudig:

 • Selecteer een handelaar om te volgen op basis van factoren zoals eerdere prestaties, aantal volgers en algemene risicoscore (hoe risicovol de geïnvesteerde activa zijn).
 • Koppel je rekening aan hun bewegingen.
 • Wanneer zij ervoor kiezen om een crypto-activum te kopen of te verkopen, doet je portefeuille automatisch hetzelfde.

Dit is dé manier om cryptomunten te verhandelen zonder dat je zelf de markt hoeft te bestuderen en te volgen.

Zodra je een handelaar (of meerdere handelaren) hebt gekozen, kun je bepalen hoeveel van je portefeuille aan elke handelaar moet worden toegewezen. Doorgaans is dit in de vorm van een percentage van je saldo.

 • Dus als je een saldo van 1.000 dollar hebt om te beleggen, kun je 10 procent van je portefeuille toewijzen aan de ene handelaar en 10 procent aan een andere. Dit is een ander voorbeeld van diversificatie en helpt om je fondsen te spreiden en een evenwichtige portefeuille op te bouwen. Nadat je je investeringen hebt afgerond, zullen de trades automatisch beginnen. Natuurlijk kun je altijd van handelaar veranderen of meer fondsen toevoegen als ze het goed doen.

Verlieslimiet: Het is niet omdat ze professionele handelaren zijn, dat elke trade een klinkende overwinning is. Je kunt het succes van een handelaar of de toekomstige bewegingen van crypto-activa niet voorspellen, dus is het van cruciaal belang om een verlieslimiet in te stellen. Dit is een automatische order die automatisch je copy trading stopt als je een vooraf bepaald bedrag verliest of de waarde van een asset daalt.

3. Hedging van cryptohandel

VIDEO: De ENIGE Day Trading Strategie die ik gebruik om $2000 per dag te verdienen
Trade Academy

Eerst en vooral: wat is hedging?

 • Hedging is een investeringsstrategie gericht op het verminderen van potentiële risico’s en verliezen tijdens een periode van ongunstige koersbewegingen.
 • Het houdt in dat je een primaire trade plaatst in de richting die de markt volgens jou zal opgaan en vervolgens een tweede trade plaatst in de tegenovergestelde richting.
 • Het idee hier is, dat als de markt tegen je in gaat, de tweede back-uptransactie die je hebt geplaatst winstgevend zal zijn, en de verliezen van je eerste transactie zal compenseren.

Een populaire manier waarop cryptobeleggers hun transacties afdekken is door long of short te gaan in de futuresmarkt. Bij futures komen twee partijen overeen om een specifiek activum te verhandelen tegen een vooraf bepaalde prijs en datum.

 • Long gaan: Als je denkt dat de prijs van een activum zal stijgen en je overeenkomt om het te kopen tegen de prijs van vandaag op een vooraf bepaald tijdstip in de toekomst.
 • Short gaan: Als je denkt dat de prijs van een activum zal dalen en je akkoord gaat om het te verkopen tegen de prijs van vandaag op een vooraf bepaald tijdstip in de toekomst.

Riskant: Het verhandelen van futures is zeer riskant en moet niet worden geprobeerd door onervaren handelaren. Hoewel het een onbeperkt opwaarts potentieel heeft (wat betekent dat er geen limiet is op hoeveel je kunt verdienen), heeft het ook een onbeperkt neerwaarts potentieel. Dit betekent dat je in sommige gevallen een beurs meer verschuldigd kunt zijn dan je aanvankelijk geïnvesteerd hebt. Stop-loss orders worden geadviseerd om risico’s te verminderen wanneer je handelt in activa. Deze orders zorgen ervoor dat je automatisch uit een transactie stapt wanneer de marktprijs een vooraf bepaald niveau bereikt.

Waarom zou je je crypto-investeringen afdekken?

De cryptomarkt staat erom bekend zeer volatiel te zijn. Deze onvoorspelbaarheid maakt het ongelooflijk moeilijk om te weten welke kant de markt op zal gaan op elk moment, wat betekent dat er een goede kans is dat de crypto-activa waarin je belegt niet altijd de kant op zullen gaan die je wilt. Hedging biedt de geruststelling dat, welke kant de markten ook opgaan, eventuele verliezen niet zo ernstig zullen zijn.

4. DeFi-staking

VIDEO: Mijn top 7 Beste Crypto investeringen voor 2024 | Welke Crypto's kunnen gaan stijgen?
Elroy Ryon - Crypto & Investeren

DeFi-staking is een manier om je crypto-activa vast te zetten in speciale, autonome platformen om jaarlijkse rente te ontvangen. Deze platformen staan bekend als “gedecentraliseerde apps” (dapps). Dat concept hebben we op deze site al meerdere malen uitgelegd, maar we doen het graag nog een keer.

 • DeFi – of gedecentraliseerde financiële diensten – is een sector van de crypto-industrie die traditionele financiële diensten, zoals leningen en verzekeringen, beschikbaar stelt op een openbaar (en gedecentraliseerd) blockchain-netwerk, aldus Investopedia.
 • Dit zorgt ervoor dat iedereen ze kan gebruiken, zonder dat er met tussenpersonen, zoals bankiers of makelaars, moet gewerkt worden.
 • Het belangrijkste verschil met traditionele financiële diensten is dus dat de gedecentraliseerde financiële apps niet worden gecontroleerd of onderhouden door een enkel bedrijf.
 • In plaats daarvan worden ze volledig beheerd door eigen gemeenschappen van gebruikers en door het automatisch uitvoeren van computerprogramma’s die bekend staan als “smart contracts“.

DeFi-staking is de uitgelezen manier om een jaarlijks rendement te genereren op je gedeponeerde vermogen als je alleen van plan bent cryptomunten te kopen en ze vast te houden.

Het proces is vergelijkbaar met het storten van geld op een spaarrekening, behalve in plaats van minder dan 1 procent rente te verdienen, kun je meestal overal tussen 5 en 25 procent verdienen en in sommige gevallen zelfs hoger.

Opgepast: DeFi-platforms zijn niet gereguleerd. Dit betekent dat er geen consumentenbescherming is in het geval je door diefstal of fraude je kapitaal verliest. Tot nu toe is er in 2021 al 361 miljoen dollar gestolen van DeFi-toepassingen.

 • Niet alle cryptomunten kunnen overigens gestaket worden. Dit is de lijst van de munten waarbij het wel kan. Cardano is de grootste.

Concluderend: Het is belangrijk om de gouden regel voor beleggen te onthouden: als je je zorgen maakt over het risico van je positie, is het sluiten ervan of het verkleinen ervan een veiliger optie. En onthoud: beleg en handel altijd in een bedrag dat je je kunt veroorloven te verliezen.

Dit artikel kadert in een artikelenreeks die alle weetjes over de cryptomarkt poogt te verzamelen: Crypto 101. Hou onze website dus zeker in de gaten voor toekomstige stukken!

Eerder in de Crypto 101-reeks:

 • 3 redenen waarom gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi) een blijvertje zijn
 • 4 begrippen die je moet kennen om cryptokoersgrafieken juist te interpreteren
 • 10 meest voorkomende beginnersfouten bij het traden van cryptomunten

Sources


Article information

Author: Jennifer Robertson

Last Updated: 1703114761

Views: 777

Rating: 4.9 / 5 (66 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jennifer Robertson

Birthday: 1941-11-18

Address: 776 Tracy Villages, New James, MS 87877

Phone: +3738434574752005

Job: Blockchain Developer

Hobby: Ice Skating, Card Collecting, Singing, Cycling, Gardening, Painting, Baking

Introduction: My name is Jennifer Robertson, I am a expert, vivid, irreplaceable, intrepid, welcoming, capable, artistic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.